Mijn eigen audio setup - B&W 702 s2 met NAD

Mijn eigen audio setup - B&W 702 s2 met NAD - The New Sound
Uitgelicht artikel

We zijn dit blog begonnen om een uitlaatklep te hebben over onze interesse gebieden waarvan wij denken dat deze ook interessant zijn voor onze doelgroep. Het versterkt het community gevoel dat Jay en Ik naast de oprichting van de webshop thenewsound.nl willen creëren. Deze categorie 'binnenkijkers' hebben we onlangs aangemaakt om te inspireren en om verhalen over muziek, film en techniek uit te kunnen wisselen. Het leek me leuk af te trappen met mijn eigen setup. Waarschijnlijk zal in deze categorie Jay zijn installatie de volgende zijn en daarna zijn we heel erg benieuwd naar jouw set en verhalen die hierbij passen.

Hoe begon mijn liefde voor stereo installaties?

Het wordt geen sentimenteel verhaal helaas maar mijn liefde voor stereo installaties gaat eigenlijk heel ver terug. Ik kan me nog herinneren dat mijn vader onze eerste Phillips TV kocht met hierbij een videoband recorder. Elke week kwam er een nieuwe videoband bij en waar het gezin lekker zat te kijken naar de films was ik ook wel geïnteresseerd in de techniek. Ik schroefde de recorder open en blijkbaar liet ik hier een knikker in achter nadat ik hem dicht maakte. Uiteraard gaf dit wat problemen en zeer verbaasd stond mijn vader bij de reparateur samen naar een grote bonk te kijken die toch echt niet door de voorzijde naar binnen kon.

Later mocht ik mijn eerste stereo set uitzoeken. Het werd een Sony all-in-one uit die tijd. Een 3-cd wisselaar, dubbel cassettedek en een radio. Ik knoopte hier denk ik zo'n 5 luidsprekers aan. Een ongelijk aantal en terugkijkend niet de allerbeste opstelling voor stereo.

Toen ik ging studeren kocht ik mijn eerste echte set. Het werd een Marantz PM6005, CD6005 en een Technics SL1210 MK2 met een knal geel Ortofon Banana element. De speakers waren de B&W 685 met die mooie gele kevlar woofers. Deze set heb ik elke verhuizing meegesjouwd en pas 3 jaar geleden vervangen.

Mijn huidige set en hoe ik hiertoe kwam

Zoals bij iedereen waarschijnlijk kocht ik mijn huidige set niet in één keer. Ik ben een groot film liefhebber en wilde dus graag surround geluid. Ik had al een projector aan het plafond hangen en hier moest natuurlijk goed geluid bij komen. Bij mijn locale hifi winkel kocht ik de NAD T778. Het strakke design sprak mij heel erg aan en ik twijfelde tussen de Marantz SR8000 serie. De NAD had met de Eigentakt meer ruw vermogen aan boord en ik wilde een zo neutraal mogelijke klankkleur.

In het verleden was ik al eens gaan luisteren naar de B&W 683, vloerstaande luidsprekers. Deze vond ik toen erg tegenvallen maar luisterde ik hierna naar de CM serie van ditzelfde merk. Deze raakte me en toen ik de centjes bij elkaar gespaard had was inmiddels de 702 s2 uit. Het heldere open geluid samen met een zeer strak laag bepaalde voor mij deze keus.

De basis installatie

Zoals ik zei hield ik erg van films dus werd het de Bowers & Wilkins 702 s2, HTM71 en een ASW608 (die vond ik krachtig genoeg en lekker compact). Voor achter de bekende KEF eitjes die ik wit heb gespoten, puur voor het design. De platenspeler had ik inmiddels weg gedaan omdat ik vooral van streaming gebruik maak en met BluOs gaat dat geweldig.

 

Veel mensen klagen over een scherpe tweeter klank in de 702. Dat had ik zelf niet maar met een T778 kreeg ik ze niet waar ik dacht dat de luidsprekers toe in staat waren. Daarom kocht ik er een C298 eindversterker bij van NAD. Met meer vermogen haal je namelijk meer controle naar je luidspreker zodat je meer rendement behaald, zeker ook op een lager volume. Dit klonk direct echt veel beter.

Werd ik een audiofiel?

Het klinkt als een vies woord! Maar ik begon me er wel meer in te verdiepen. Ik bezocht beurzen als Dutch Audio Event en ging werken bij een HiFi winkel in het weekend. En waar je mee om gaat raak je mee besmet. De kabeltjes, afstelling en de ruimte waar je installatie staat. Ik merkte echt grote verschillen met elk kleine stapje dat ik maakte in de verfijning. Ik ging ook meer muziek luisteren dan dat ik naar films keek.

Losse audio componenten

Zoals aan het begin van dit blog al wel duidelijk was is dat ik wel van de techniek hou. Zo ging ik dit ook toepassen op mijn muziek installatie thuis. Ik kocht een losse DAC, de RME ADI-2, welke voor een relatief laag budget erg goed uit de test kwam. Ik ging voor Roon die ik installeerde op een Intel NUC en een Raspberry Pi die ik als Roon End-Point gebruik om de USB jitter tegen te gaan. Mijn netwerk kabels heb ik galvanisch gescheiden en de bekabeling kreeg een upgrade naar Chord Company Shawline X. Oh en ik had inmiddels een tweede C298 van NAD die in Bridge Mode erg veel vermogen leveren.

Nu ben ik wel uitgespeeld denk ik maar dat ben je natuurlijk nooit echt helemaal. Mijn achterwand bewerkte ik met latten waar vilt achter zit om zo de ruimte akoestisch te behandelen. Een groot wollen vloerkleed deed ook wonderen.

Van de installatie van de latten wand heb ik ooit een filmpje gemaakt. Wellicht vind je het wel leuk deze te bekijken.

Heb je nog plannen voor de toekomst?

Na de komst van een mooie dochter kijk ik eigenlijk geen films meer. We dansen wel regelmatig in huis dus de muziek installatie zal zeker nooit verdwijnen. Ik zou dus graag mijn surround speakers en de T778 willen vervangen voor een M66 van NAD uit de Master Series. Het voordel hierin is dat ik Dirac Live nog steeds kan gebruiken en de DAC dusdanig goed is dat ik de RME er ook tussenuit kan halen. Dit maakt de aansturing met Roon ook iets minder omslagtig want dat gaat nu met een Raspberry Pi tussen de DAC. Ik ben ook wel benieuwd wat het verschil zal gaan zijn met gebalanceerde bekabeling tussen de eindversterkers en de M66 en de RCA die nu tussen de T778 zit.

Blijven dromen is altijd leuk. In de tussentijd blijf ik lekker genieten van muziek. Het laatste album van Cigarettes After Sex bijvoorbeeld en The Only Thing That Matters van Fink. Deze hebben een heerlijk dromerige vibe waar ik van kan genieten. Down to the Sea van Angus & Julia Stone doet het ook goed op een ontspannen avond net als Echo of my Shadow van AURORA. Als het iets steviger mag dan klinkt Trentemøller erg goed op de 702 s2 omdat ze zo ongekend precies zijn in de weergave.

Deel je reactie!

Dit voelt wel als 'billen bloot' voor mij omdat mijn audio set erg persoonlijk is. Stukje voor stukje heb ik hem samengesteld zoals ik het zelf mooi vind. Ik ben heel benieuwd naar jouw mening over mijn set. En nog veel meer benieuwd ben ik naar jouw set!

Doe jij graag mee aan een interview over jouw set of over muziek en films? Misschien heb je wel een heel bijzondere verzameling die we mogen komen bekijken. Mail dan naar hello@thenewsound.nl.

Laat een reactie achter

Please note, comments need to be approved before they are published.