De perfecte match: kies de beste audio streamingdienst voor jouw lifestyle

De perfecte match: kies de beste audio streamingdienst voor jouw lifestyle - The New Sound
Uitgelicht artikel

In een wereld waar muziek en podcasts een integraal onderdeel zijn geworden van ons dagelijks leven is de keuze van een audio streaming dienst lastig. Deze keuze stress zien we ook veelal bij abonnementsmodellen voor film- en seriediensten. Deze branche heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt en is uitgegroeid tot een dominante kracht in de entertainmentindustrie. De eerste dominante speler in deze branche die deze tendens echt in gang heeft gezet is Netflix geweest. In de audio wereld is Spotify nog steeds marktleider en een van de eerste. Net zoals er veel meer diensten worden aangeboden buiten Netflix met zijn toegevoegde waarde en een ander aanbod - is dit ook terug te vinden voor audio-streaming diensten.

De meest gestelde en makkelijke vraag zou dan ook zijn: welke streamingdienst is het beste? Echter vereist het antwoord een stuk meer nuance en is er niet langer één duidelijke winnaar door het gegroeide aanbod. Er is tegenwoordig een breed scala aan platforms die perfect passen bij verschillende levensstijlen, interesses en luisterbehoeften. The New Sound kijkt met zijn advies in de Keuzehulp altijd naar de behoeften en lifestyle van de persoon - dit geldt dus ook voor de keuze die gemaakt kan worden voor de juiste streamingdienst voor jou. Laten we kijken naar hoe verschillende audio streaming diensten een perfecte match kunnen zijn voor jouw lifestyle.

Voor de Allround Muziekliefhebber: Spotify


Bron: Spotify

Als we het over streaming en muziek hebben is Spotify 99 % procent de eerste keuze voor veel luisteraars. Deze keus wordt niet direct gemaakt op basis van de beste geluidskwaliteit - het gaat voornamelijk om het totaalplaatje en het gebruikersgemak. In de 'Audiofiele' wereld wordt Spotify gezien als een no-go wegens de kwaliteit van een opname die geleverd kan worden. Hier kan een kern van waarheid in zitten, maar we moeten toch echt kijken naar een breder plaatje en wat nou de exacte USP's zijn van Spotify. Spotify pretendeert ook niet dat hun platform de beste kwaliteit opnames beschikbaar heeft, daar moeten ze dan ook niet op beoordeeld worden. Er is een tijd geleden een bericht vanuit Spotify geweest dat ze bezig waren met een Hifi abonnement - echter is het project tot de dag van vandaag nog niet gelaunched. De vraag daarbij is of de doelgroep van Spotify hier uberhaupt een meerwaarde in ziet of dat deze zet vooral de mensen op andere platforms als Tidal en Qobuz doet verkassen naar Spotify.

Spotify heeft een enorme bibliotheek van nummers en zeer veel smaak gerelateerde afspeellijsten en radio's beschikbaar - de gepersonaliseerde aanbevelingen hebben een zeer goed algoritme en zijn een stuk beter dan de concurrenten. Dit gecombineerd met een intuïtieve interface, een breed gedragen draadloze protocol (Spotify Connect) is Spotify terecht een eerste keuze voor veel luisteraars. Voor de mensen die graag nieuwe muziek willen ontdekken en daarbij ook van podcasts houden, blijft Spotify de ideale keuze voor het luisteren van muziek via hoofdtelefoons voor onderweg, spelend op een tv opstelling met speakers via de Spotify App of tijdens een game/werk sessie in jouw persoonlijke game/werk omgeving.

Voors

  • breed aanbod in zowel muziek als podcasts.
  • ideaal voor verschillende lifestyles: sporten, desktop audio en onderweg
  • een geweldig algoritme om nieuwe muziek te ontdekken
  • brede implementatie van draadloze protocollen: Spotify Connect
  • een platform dat makkelijk in gebruik is.

Tegens

  • niet de beste kwaliteit voor de serieuze luisteraars met 'high end' apparatuur

Voor de Podcastfanaticus: Apple Podcasts & Apple Music


Bron: Darko Audio

Podcasts zijn hotter dan ooit tevoren. Elke bekende Nederlander of startende ondernemer heeft wel een podcast; vaak wisselend in toegevoegde waarde of kwaliteit. Het feit blijft dat dit een medium is dat enorm veel geconsumeerd wordt onderweg naar werk in de trein of auto, tijdens het wandelen voor ontspanning of met het koken. Er valt enorm veel te leren en een podcast kan een serieuze motivator zijn om nieuwe dingen in je leven uit te proberen of op te pakken - goede podcasts hebben zeker een enorme toegevoegde waarde. Apple Podcasts heeft een enorme verzameling over elk denkbaar onderwerp: True Crime, Nieuws en Politiek, Persoonlijke Ontwikkeling, Technologie en Wetenschap en ga nog meer even door.

Appple Music is een van de grootste streaming diensten ter wereld na Spotify. Het werd gelanceerd in juni 2015 als de opvolger van iTunes Radio en is sindsdien uitgegroeid tot een van de meest populaire streamingplatforms ter wereld. Met een breed aanbod en veel exclusieve releases die alleen te beluisteren zijn via Apple Music biedt Apple Music een daadwerkelijke toegevoegde waarde. En wat Apple natuurlijk het beste doet als geen ander is om alles naadloos te laten integreren met andere Apple-apparaten, waardoor het gemakkelijk is om te luisteren op je iPhone, iPad of zelfs op je Apple Watch. Apple is met een reden het allergrootste merk ter wereld.

Verder biedt Apple Music ook een hifi abonnement - dit is op het eerste gezicht een zeer goede uitbreiding. Echter in de praktijk ligt het toch een stuk genuanceerder. Zonder met teveel technische taal te spreken is het vrij lastig om dit lossless bestand af te kunnen spelen met de protocollen die Apple beschikbaar heeft. Wanneer je van Hi-Res of lossless spreekt moet het bestand groter zijn dan 48kHz. Echter ondersteunen veel van de Apple producten dit formaat niet. De Apple TV is beperkt tot 48kHz en resampled alle inkomende streams naar 48kHz. En daarbij is het bluetooth protocol van Apple (AAC) niet lossless, daarbij heb je altijd een gecomprimeerde file. Eigenlijk is de enige manier om Apple music in hifi kwaliteit te krijgen via een iPad of iPhone USB aangesloten op een externe DAC. De vraag is of de traditionele Apple klant bereidt is om deze handeling te maken.

Voors

  • een zeer breed aanbod in podcasts; een van de snelst groeiende lifestyle medium op dit moment
  • perfect voor mensen die veel onderweg zijn
  • een toegevoegde waarde voor mensen die waarde hechten aan persoonlijke ontwikkeling
  • naadloze integratie met Apple producten
  • Exclusieve samenwerkingen met artiesten en een breed omvattend aanbod

Tegens

  • een lossless aanbod dat niet praktisch is
  • in hoeverre een toegevoegde waarde als je geen Apple gebruikt

Voor de Audiofiel: Tidal


Bron: Tidal

Voor degenen die de hoogste geluidskwaliteit eisen, is Tidal de ideale keuze. Met zijn focus op hi-res audio en lossless streaming biedt Tidal een ongeëvenaarde luisterervaring voor de echte audiofiel. Bovendien staat Tidal bekend om zijn exclusieve releases en live concertstreams, waardoor het een must-have is voor muziekliefhebbers die op zoek zijn naar de ultieme geluidskwaliteit en exclusieve content. Hierbij heeft tidal een totaal andere invalshoek dan de andere streaming diensten.

Tidal biedt met zijn Hifi subscription muziek opnames van zeer hoge kwaliteit. Dit wordt veelal ondersteunt door een MQA format; dit format gaat echter niet zonder discussie. De vraag is of het MQA format echt 'lossless' is en daarbij een opname is van 'studio' kwaliteit. Echter is deze discussie dermate technisch dat het eigenlijk een aparte post verdiend. Er is een You-Tube kanaal die zeer veel onderzoek heeft gedaan naar dit format.

Of MQA nu wel of geen echte 'Hi-Res' genoemd mag worden is verder niet belangrijk om te kunnen stellen dat het beter klinkt dan Spotify of een standaard account van Apple Music. Dit is daadwerkelijk hoorbaar voor mensen met goede apparatuur en kan daarbij dus van toegevoegde waarde zijn voor mensen die serieus luisteren naar muziek met hun mooie stereo opstelling voor muziek of de betere (draadloze) hoofdtelefoons voor onderweg of achter een desktop.

Tidal heeft een relatief goed aanbod, maar is wel aanzienlijk minder dan de grote spelers. De vraag is dan wel of het publiek van Tidal überhaupt naar de meer commerciële muziek luistert dat wel beschikbaar zou zijn op Spotify en niet op Tidal. Voor de audiofiel waarschijnlijk geen gemis, maar voor de mensen die van Spotify eventueel een switch willen maken naar Tidal een onderwerp om over na te denken. Verder is het een groot gemis dat er weinig tot geen podcasts beschikbaar zijn op Tidal. Voor de mensen die zowel graag podcasts luisteren als de beste kwaliteit opnames willen luisteren zijn hier vrijwel geforceerd om meerdere subscripties te nemen. Het is wel goed om te zien dat het draadloze Tidal protocol (Tidal Connect) steeds meer geïmplementeerd wordt in de betere audio producten.

Voors

  • de beste geluidskwaliteit
  • mooi draadloze protocol in goede audio producten
  • breed aanbod live optredens
  • een degelijk uitziende app

Tegens

  • het Hi-Res format MQA is twijfelachtig
  • jouw producten moeten MQA ondersteunen
  • een matig algoritme
  • minder aanbod dan de grotere spelers

Voor de Setjesliefhebber: YouTube Music (YouTube Premium)

Bron: YouTube Music

YouTube Music is een muziek streamingdienst die wordt aangeboden door YouTube, een dochteronderneming van Google. Het werd gelanceerd in mei 2018 als de opvolger van Google Play Music en is sindsdien uitgegroeid tot een populaire keuze onder muziekliefhebbers. Dit is een medium dat zeer groeiende is en naar mijn mening zelfs de toekomst kan zijn in het consumeren van muziek. Een uniek kenmerk van YouTube Music is de integratie van muziekvideo's en audio tracks. Gebruikers kunnen kiezen of ze naar de officiële muziekvideo's willen kijken of gewoon naar de audio willen luisteren. Dit geeft gebruikers de flexibiliteit om te kiezen tussen verschillende luisterervaringen.

Verder is er een pakket beschikbaar om met YouTube Premium een abonnement te hebben op You-Tube Music. Door de steeds langere en meer frequente advertenties op You-Tube is dit echt een geweldige oplossing voor mensen die veel content nuttigen via You-Tube. Dit wordt des te belangrijker als je langere sets luistert via You-Tube - niks is irritanter wanneer je van een set aan het genieten bent en dat er een advertentie tussendoor komt. Vroeger gebruikte je voor EDM sets met name Soundcloud - dit is nog steeds populair, maar door de groei van YouTube Music zie ik dit snel veranderen in het voordeel van YT Music.

You-Tube Music is ideaal voor de mensen die veel verschillende soorten muziek willen ontdekken (zowel video als audio). Het luisteren naar langere concerten, live optredens en EDM setjes heeft toch een meerwaarde ten opzichte van losstaande tracks. Bij The New Sound wordt er heel veel gebruik gemaakt van dit medium - zie bijvoorbeeld onze wekelijkse releases van The New Sound On Air Top Weekend Sessions.

Heeft You-Tube Music alleen maar voordelen? Zeker niet. De geluidskwaliteit is nog wel een aspect waaraan gewerkt moet worden. Met name met live optredens is de kwaliteit zeer wisselend van slecht naar goed. You-Tube Music is niet geschikt voor de audiofiel die alleen het beste wilt horen op zijn high-end muziek installatie. Dit is echt een medium met een specifieke invulling - bijvoorbeeld achter een desktop, spelend op een simpele TV installatie of voor onderweg. You-Tube Music is 'nog' niet geschikt voor het afspelen op een high-end muziek installatie, daarvoor is de kwaliteit simpelweg te wisselend. Wij sluiten echter niet uit dat dit aanzienlijk wordt verbetert in de toekomst aangezien het medium nog zeer nieuw is en You-Tube heeft een enorm fundament om op verder te bouwen. En wees nou eerlijk, het geld neerleggen om de irritante advertenties te blokkeren is naar mijn mening al waar voor het geld - geef een euro extra uit en je hebt enorm veel plezier van een prachtig platform inclusief een muziek platform met een hoge fun factor!

Voors

  • een zeer breed spectrum aanbod
  • perfect voor actieve lifestyles als Sporten en Entertainment
  • perfect medium voor Desktop Audio: Focus & Weekend sessies
  • een grote fun factor
  • een groeiend platform met ongekende potentie
  • Inclusief advertentie blokker voor You-Tube
  • een zeer goed algoritme: Google & YouTube zijn de grootste zoekmachines ter wereld

Tegens

  • matige kwaliteit: zeer content afhankelijk
  • een groeiend platform
  • niet geschikt voor iedereen

Of je nu een fervente muziekliefhebber bent, een podcastfanaat, een audiofiel of gewoon op zoek bent naar nieuwe muzikale ontdekkingen - er zijn altijd wel streamingdiensten die voor jou de perfecte match kan zijn. Dus ga op verkenningstocht, probeer verschillende diensten uit en vind degene die het beste bij jou past - veel diensten bieden een eerste maand kosteloos. Net zoals het uitzoeken van jouw audio oplossing via onze De Keuzehulp is de keuze van de beste oplossing totaal afhankelijk van jouw behoeften en lifestyle.

The New Sound kijkt altijd naar het gebruik en elke keuze heeft een stuk meer nuance en is niet alleen gebaseerd op specificaties of bitrates van een bepaalde streaming format. In dit artikel hebben we diensten als Qobuz en Deezer niet genoemd omdat dit zeer kleine aanbieders zijn. Wanneer je een high-end oplossing zoekt dan zijn dit wel degelijk zeer aanbevolen streaming partijen.

The New Sound - Living Music

Laat een reactie achter

Please note, comments need to be approved before they are published.