Muziekstreaming heeft de manier waarop we naar muziek luisteren compleet veranderd. Geen cd’s, vinylplaten of mp3’s meer die je fysiek hoeft te beheren; met één klik heb je toegang tot miljoenen nummers. Voor wie zijn muziekbeleving thuis naar een hoger niveau wil tillen, kan het kiezen van de juiste apparatuur echter een uitdaging zijn. In dit blog leggen we uit wat je nodig hebt om thuis te streamen, hoe je je streamingapparaat aansluit, en hoe je de beste keuze maakt afhankelijk van jouw behoeften en ervaring.
Wat is muziekstreaming precies en waarom is het zo populair?
Muziekstreaming houdt in dat je muziek rechtstreeks via internet afspeelt zonder dat je deze eerst hoeft te downloaden of fysiek bezit. De meeste mensen gebruiken hiervoor populaire diensten zoals Spotify, Apple Music of Tidal. Dit is vooral populair omdat het gemak en de toegankelijkheid enorm zijn. In plaats van een kast vol cd’s of een harde schijf vol bestanden, heb je altijd en overal direct toegang tot een oneindige muziekbibliotheek.
Voor thuisgebruik biedt muziekstreaming bovendien een extra voordeel: je kunt muziek van hoge kwaliteit afspelen via een audiosysteem, waardoor je meer uit je luidsprekers of versterker haalt dan met bijvoorbeeld standaard bluetooth of mp3-bestanden.
Welke apparaten heb je nodig om muziek te streamen?
Een veelgestelde vraag is: wat heb je eigenlijk nodig om thuis muziek te kunnen streamen? Het antwoord hangt af van je bestaande audiosetup. In principe is een streamer of een streaming DAC de basis van je setup.
Een streamer is een apparaat dat speciaal is ontworpen om muziek van internetdiensten af te spelen en door te sturen naar je bestaande versterker of actieve luidsprekers. Streamers zijn handig als je al een goede versterker hebt en alleen een oplossing zoekt om streamingdiensten aan je systeem toe te voegen.
Een voorbeeld van een instap streamer is de iFi Audio Zen Stream.
Een High-End model zou de HiFi Rose RS130 zijn. Hiervoor zou je dan de combinatie kunnen zoeken in de RD160 Dac om elke stap het maximale te geven.
Een streaming DAC combineert een streamer met een digitale-analoog converter (DAC). Deze DAC zet digitale muziekbestanden om in analoog geluid van hoge kwaliteit. Dit is vooral belangrijk als je een versterker hebt zonder ingebouwde DAC of als je hoge eisen stelt aan geluidskwaliteit. Kies je voor een streaming DAC, dan bespaar je ruimte en houd je je setup overzichtelijk. De meeste streamers hebben een dac ingebouwd. Verder in dit blog geven we een aantal voorbeelden.
Als alternatief kun je ook kiezen voor een multiroom luidspreker als de Audio Pro om zowel de streaming dac als de actieve luidspreker in 1 apparaat te hebben.
Hoe sluit je een streamingapparaat aan op je audiosysteem?
Een andere veelgestelde vraag is hoe je een streamingapparaat precies aansluit. Dat hangt af van je huidige apparatuur. Heb je actieve luidsprekers (met een ingebouwde versterker), dan sluit je het streamingapparaat direct aan via een analoge of digitale kabel. Heb je passieve luidsprekers, dan gaat de streamer via een versterker naar je speakers.
Als je kiest voor een losse streamer, gebruik je de digitale uitgang om deze te verbinden met de DAC of versterker van je audiosysteem. Kies je voor een streaming DAC, dan kun je direct een analoge verbinding maken met je versterker of actieve luidsprekers. Let er bij het aansluiten op dat je de juiste kabels gebruikt en dat je streamer en audiosysteem compatibel zijn met de muziekformaten die je wilt afspelen.
Welke streamingdiensten zijn geschikt voor thuisgebruik?
Er zijn verschillende streamingdiensten beschikbaar, maar niet elke dienst biedt dezelfde geluidskwaliteit. De populairste diensten zijn Spotify, Apple Music, Tidal en Qobuz. Welke je kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeuren en of je waarde hecht aan de hoogste geluidskwaliteit.
- Spotify: Biedt een gigantische muziekbibliotheek en gebruiksgemak, maar de geluidskwaliteit is beperkt tot 320 kbps.
- Apple Music: Beschikbaar op alle Apple-apparaten en ondersteunt lossless audio, wat zorgt voor een betere geluidskwaliteit.
- Tidal: Geschikt voor wie waarde hecht aan hi-res audio, dankzij de ondersteuning van het MQA-formaat.
- Qobuz: Een uitstekende keuze voor audiofielen, met ongecomprimeerde hi-res audio tot 24-bit/192 kHz.
Wil je muziek streamen in de beste kwaliteit? Dan zijn Tidal en Qobuz de beste opties, omdat ze ondersteuning bieden voor lossless en hi-res audioformaten. Let er wel op dat Tidal een eigen compressie gebruikt en voor de puristen is dan Qobuz aanbevolen. Beide diensten geven hoge kwaliteit.
Hoe kies je de juiste streamer of DAC voor jouw situatie?
Als je net begint met muziekstreaming, is het logisch dat je je afvraagt welk apparaat het beste bij jou past. De keuze hangt af van verschillende factoren:
• Heb je al een goede versterker? Als je al een hoogwaardige versterker hebt, is een losse streamer vaak voldoende. Hiermee voeg je streamingfunctionaliteit toe zonder dat je opnieuw in een DAC hoeft te investeren.
• Heb je geen DAC of wil je betere geluidskwaliteit? Dan is een streaming DAC een betere keuze. Hiermee combineer je de functionaliteit van een streamer met een hoogwaardige DAC in één apparaat.
Voor een instap budget adviseren we een Node Nano. Het streaming platform Bluesound is super stabiel en handig in het gebruik. De kwaliteit is direct al vele malen beter dan Bluetooth omdat je over het netwerk streamt en daarnaast zit er een redelijke DAC in de Node Nano.
Heb je iets meer budget zou zou je kunnen kiezen uit veel meer producten. Op je lijstje komen dan de Cambridge Audio MXN10, de Bluesound Node of een WiiM Ultra. Van alle drie zijn er goede apps. De beste voor multiroom is Bluesound maar standalone bieden de andere twee een wat neutralere klank die vaak wel gewenst is.
Voor serieus goed zit je rond de 1000,- euro. In die prijs range heb je dan ook wel echt zeer goede kwaliteit. Ook hier weer komt Cambridge met een mooi product: de CXN100. Deze heeft een mooi display en de interne componenten zijn van een zeer hoog niveau. FiiO verrast ons steeds opnieuw en de S15 is dan ook geen uitzondering. De prijs kwaliteit verhouding bij FiiO is ongeëvenaard. Wil je een meer klassieke uitstraling dan kies je de JBL MP350. Overigens heeft Bluesound ook in deze prijsklasse een optie: de Node Icon met als voordeel de XLR uitgang zodat je gebalanceerd kunt aansluiten.
Wil je het dan uitspelen en heb je geld genoeg opzij gezet voor je audio set? Ga dan voor de Hifi Rose RS151 streaming dac. Deze sluit je direct aan op je monoblokken of je plaatst er nog een voorversterker tussen. Voor meer informatie over dit apparaat lees je dit blog. Wil je nog een stap verder gaan dan kies je een losse streamer en losse dac van Hifi Rose: de RS130 en de RD160.
• Wil je flexibel blijven? Als je in de toekomst je setup wilt uitbreiden, kies dan een apparaat met meerdere aansluitmogelijkheden en ondersteuning voor verschillende muziekformaten.
• Wat is je budget? Voor wie net begint, is een instapmodel vaak voldoende. Gevorderde gebruikers die meer waarde hechten aan geluidskwaliteit kunnen kiezen voor een high-end model met geavanceerde functies.
Muziekstreaming toegankelijk maken voor iedereen
Muziekstreaming is een geweldige manier om altijd toegang te hebben tot je favoriete nummers, maar het kan overweldigend zijn om de juiste apparatuur te kiezen. Door te begrijpen wat een streamer en een streaming DAC zijn en hoe ze in je audiosysteem passen, maak je een betere keuze en haal je meer uit je muziekervaring.
Als je vragen hebt of hulp nodig hebt bij het kiezen van het juiste apparaat, staan we voor je klaar. Bekijk onze collectie streamers en laat je inspireren om jouw ideale muzieksetup samen te stellen.