Een Nieuwe Stap in Mijn Reis naar Goed Geluid

Een Nieuwe Stap in Mijn Reis naar Goed Geluid - The New Sound
Uitgelicht artikel

Vermelde producten in dit blog


Op basis van dit artikel vind je deze wellicht ook interessant


Zoals jullie hebben gemerkt, zijn we met The New Sound enorm aan het groeien. We maken grote stappen en werken continu aan het uitbreiden van onze collectie. Hierdoor deed zich iets interessants voor: ik maakte kennis met een merk dat eerder totaal niet op mijn radar stond, namelijk JBL. Iedereen kent JBL natuurlijk van de populaire bluetoothspeakers, die voor hun prijsklasse al indrukwekkend goed presteren. Maar JBL maakt nog veel meer. Wie kent niet de iconische Classic Series uit de jaren ’70 met die beroemde advertentie waarin een man wordt weggeblazen door een muur van geluid? Precies die retro-stijl speakers trokken direct mijn aandacht.

Alleen, de sound van de jaren ’70 spreekt mij niet echt aan. Redelijk vlakke gitaarmuziek, opgenomen op een enkel spoor met veel compressie – dat is het beeld dat ik erbij heb. Natuurlijk doe ik daarmee veel muziek tekort, maar zo voelde het voor mij. Mijn muzieksmaak is namelijk breed: van EDM tot singer-songwriters, en mijn absolute favoriet is blues – eigenlijk een soort levenslied, maar dan goed uitgevoerd. Ik ben gek op jankende gitaren vol emotie, gespeeld op een relatief rustig tempo. Heerlijk.

Waarom Ik Afstand Deed van de 702 S2

Mijn geliefde Bowers & Wilkins 702 S2 hebben inmiddels plaatsgemaakt voor de JBL Classic L100 Mk2. En dat roept natuurlijk de vraag op: waarom afstand doen van zo’n hoogwaardige speaker, die ik eerder als een eindstation beschouwde? Wat ik zo mooi vond aan de 702 S2, dat je in dit eerdere blog kunt lezen, was de puurheid in het geluid: ongelooflijk zuiver, gedetailleerd en precies. Maar juist daar zat ook een probleem. Door die klinische precisie moest ik er echt een luistersessie van maken. Ik ging vaak nummers selecteren die ik normaal niet zou draaien, puur omdat ze goed opgenomen waren. In de drukke periode van het opbouwen van mijn bedrijf wilde ik juist momenten van ontspanning met muziek, zonder dat ik er actief voor hoefde te gaan zitten. Dat was met de 702 S2 niet mogelijk.

 

De JBL L100 Mk2 bleek het complete tegenovergestelde. Volgens onze leverancier is het misschien geen ‘echte’ hifi-speaker, maar wel een speaker die vooral lekker klinkt. En dat was precies wat ik nodig had. De 12” woofer brengt een enorme bak lucht in beweging, waardoor je bijvoorbeeld bij een band met een kickdrum die kick echt fysiek voelt. De grote klankkast draagt bij aan een ‘vet’ geluid, maar zonder uit balans te raken. De tweeter is strak en geeft de hoge tonen kristalhelder weer. Het resultaat is een drie-weg luidspreker die prettig klinkt, wat kleurt buiten de lijntjes en vooral vol emotie klinkt – precies wat ik miste bij de 702 S2.

Aansturing en Aanpassingen

De aansturing van mijn nieuwe setup is grotendeels hetzelfde gebleven. Ik gebruik nog steeds de T778 als voorversterker, samen met twee NAD C298 eindversterkers die gebruikmaken van Eigentakt-modules. Deze combinatie zorgt voor neutrale, gecontroleerde kracht waarmee de JBL’s maximaal worden aangestuurd. Wel heb ik mijn losse DAC verwijderd en maak ik nu gebruik van de T778 als Roon endpoint, wat het schakelen tussen bron en volume veel eenvoudiger maakt. De RME ADI-2 DAC gebruik ik nu in mijn desktopopstelling, maar daarover later meer in een ander blog.

 

De kabels en interlinks zijn nog steeds van Chord Company, uit de ShawlineX-serie. Een andere opvallende verandering is dat mijn setup van surround naar stereo is gegaan. Ik keek nauwelijks nog films, dus de center speaker en rear-kanalen heb ik verkocht. Zelfs het kleine subwoofertje is weg, wat mijn woonkamer een veel rustiger uitstraling geeft. De JBL L100’s zijn flinke jongens en vragen wat ruimte, maar op de JS-120 stands komen ze perfect tot hun recht.

Eerste Luistersessie: Breed en Emotioneel

Mijn eerste uitgebreide luistersessie met de JBL L100 Mk2 deed ik samen met Jay, waarbij we een breed scala aan muziek draaiden. We begonnen met techno van artiesten als Gaiser, Marc Houle en Richie Hawtin. De droge, minimalistische producties van het Minus-label klonken fantastisch. De klappen van de 909-kick voel je letterlijk in je borst, en als je het volume flink opschroeft, waan je je bijna in een ondergrondse technokelder in Berlijn.

 

Daarna schakelden we over naar singer-songwriters, een gedeelde liefhebberij van Jay en mij. Hier merkten we meteen het verschil met de 702 S2: de soundstage is groot en de sweet spot breed, waardoor het minder intiem voelt, maar wel veel meer emotie overbrengt. Je hoort de subtiele details, zoals de aanslagen op de gitaar en het ademhalen tussen de regels. The Paper Kites kregen ruim de tijd tijdens deze sessie, net als Fink met het album Perfect Darknessuit 2011. Vooral het nummer Warm Shadow met zijn opbouw en dynamiek maakte indruk.

 

We sloten de luistersessie af met een live-opname van John Mayer in Los Angeles, waarbij het nummer Gravity volledig tot zijn recht kwam. De energie van het podium en de emotie in de gitaarsolo kwamen maximaal naar voren op deze nieuwe setup.

Nieuwe Look voor de Woonkamer

Naast het geluid was ook de uitstraling van de JBL L100’s een belangrijke reden voor deze keuze. Mijn woonkamer is veranderd van een strakke inrichting met Martin Visser- en Bauhaus-stijl meubels naar een meer eclectische, warme sfeer. Het walnootfineer en de vintage uitstraling van de JBL’s passen daar perfect bij. Waar de 702 S2 door hun klinische uitstraling het interieur domineerden, voegen de JBL L100’s zich juist mooi naar de rest van de ruimte. De blauwe nopjesgrill past bovendien prachtig bij de azuurblauwe accenten in mijn huis.

Aangezien ik geen center speaker meer gebruik, is mijn huidige wandmeubel overbodig geworden. Het heeft namelijk nog een uitsparing voor de center speaker, die ik nu niet meer nodig heb. Omdat mijn woonkamer ook dienstdoet als opname- en reviewstudio, heb ik iets nieuws besteld: een meubel van Tylko, volledig op maat en naar eigen smaak samengesteld. Dit meubel zal binnenkort ongetwijfeld op onze social media te zien zijn.

Conclusie: Weer Plezier in Muziek

Als ik alles samenvat, kan ik zeggen dat ik weer echt geniet van muziek. Een mooi voorbeeld: mijn dochter danst nu weer op de muziek die ik opzet – iets wat ze met de 702 S2 veel minder deed. Dat zegt eigenlijk alles. De JBL L100 Mk2 brengen emotie en plezier terug in mijn luisterervaring, zonder dat ik actief hoef te luisteren.

 

Ben ik nu uitgespeeld? Waarschijnlijk niet. Mijn huidige voorversterker is nog steeds een surroundreceiver, en die zal op termijn waarschijnlijk plaatsmaken voor een dedicated stereo-voorversterker. Misschien een Naim 200-serie of de NAD M66. Maar daar moet ik nog even voor sparen…

Laat een reactie achter

Please note, comments need to be approved before they are published.